Sve državne institucije podržaće IT sektor

Bez autora
Feb 19 2013

Specijalna savetnica za konkurentnost i ekonomiju znanja Ministarstva finansija i privrede Jasna Matić rekla je da će sve državne institucije prilagoditi svoje programe podrške IT sektoru, a za privrednike je najznačajnije smanjenje opterećenja na plate za više od trećine. Biće predviđen poseban mehanizam za nadoknadu, pre svega, doprinosa za zdravsteno osiguranje.Program podrške IT industrije grupisane su u nekoliko oblasti, kako za one koji započinju svoj biznis, preko firmi koje imaju svoj proizvod, za one koji programiraju za velike svetske firme, do multinacionalnih kompanija koje želimo da privučemo da kod nas otvore svoje razvojne centre.

Sve državne institucije podržaće IT sektorSpecijalna savetnica za konkurentnost i ekonomiju znanja Ministarstva finansija i privrede Jasna Matić rekla je da će sve državne institucije prilagoditi svoje programe podrške IT sektoru, a za privrednike je najznačajnije smanjenje opterećenja na plate za više od trećine.

Biće predviđen poseban mehanizam za nadoknadu, pre svega, doprinosa za zdravsteno osiguranje, rekla je Matić novinarima u Nišu gde je na okruglom stolu govorila o Predlogu programa državne podrške IT sektoru koji je organizovao Niški klaster naprednih tehnologija (Ni-Kat).

Prema njenim rečima, program podrške IT industrije grupisane su u nekoliko oblasti, kako za one koji započinju svoj biznis, preko firmi koje imaju svoj proizvod, za one koji programiraju za velike svetske firme, do multinacionalnih kompanija koje želimo da privučemo da kod nas otvore svoje razvojne centre.

Matić je napomenula da će našim preduzećima pomoći u promociji na tržištima koja su za njih zanimljiva kao što su tržišta Bliskog Istoka, Centralne Azije i Severne Afrike.

Predlog mera je oblik indirektnog državnog investiranja, jer država i ne treba da investira direkno, već da stvori dobre uslove za rad IT sektora, kazala je ona i dodala da je država prepoznala veliki potencijal u sektoru informacionih tehnologija.

Upisne kvote za stručnjake iz ovog sektora biće povećane, radiće se istovremeno na osavremenjavanju programa obrazovanja tih kadrova.

Program mera do kraja meseca treba da bude usvojen na vladi, a zatim sledi usvajanje velikog broja podzakonskih akata i nekih zakona kako bi se program sproveo u delo, rekla je Matić i najavila predstavljanje IT sektora na najvećem sajmu u Nemačkoj 8. marta.

Matić je navela da infrastruktura nije prepreka za obavljanje ovakve delatnosti u našoj zemlji.

Ona je naglasila i da se radi na tome da investicija Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) iz oblasti IT industrije završi u Srbiji. Reč je o zaista izuzetno velikoj investiciji vrednoj od četiri do pet milijardi dolara, a takvih proizvodnih pogona ima samo nekoliko u svetu.

Matić je dodala da mi imamo neke prednosti, ali videćemo da li je to dovoljno da ta investicija završi kod nas. To bi za Srbiju bilo sjajno budući da bi nas to stavilo na mapu sveta u toj visokotehnološkoj proizvodnji gde se nalazi jedan mali broj zemalja.

UAE su ušli u tu industriju pre tri do četiri godine vrlo ambiciozno, mnogo investiraju i sada traže nove lokacije za proizvodnju, navela je Matić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik